Haber

2016’da faciadan dönülen bölgeye yeni RES türbini: ‘Bahçemizde RES istemiyoruz’

İZMİR- İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi’nde Bıçakcılar Çandarlı Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulan iki adet Rüzgar Enerji Santrali (RES) faaliyetini sürdürüyor. Son olarak şirket, projede kapasite artışına giderek RES sayısını üçe çıkarmak için ÇED süreci başlattı. Kapasite artışı kapsamında aynı bölgeye bir adet daha rüzgâr türbini eklemek isteyen şirket, kurulu gücü 16,5998 megavata çıkarmak istedi.

KORUMA ALTINDA OLAN KUŞ TÜRLERİ MEVCUT

Projeye dair hazırlanan ÇED dosyasında, iki adet RES’e ilave edilmesi planlanan “T3 türbininin” tarım arazisi içerisinde yer alması dikkat çekti. RES’lerin kuşlara yönelik zararlarına ilişkin tartışmalar sürerken, kurulmak istenen T3 türbini kuşların yaşam alanı olan Bakırçay Dalyanı’na yalnızca 1.2 kilometre uzaklıkta. Dosyada Bern Sözleşmesi’ne göre yapılan değerlendirmeye ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de yayılış gösteren ya da göç esnasında görülen türlerin büyük bir kısmı Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır. Bu anlamda 2023 Sonbahar izleme döneminde tespit edilen türlerden 71’i (%70) mutlak koruma altında, 23’ü koruma altında olan türlerdir. Ayrıca sözleşme kapsamında olmayan 8’i kuş türü proje sahası ve yakın çevresinde gözlenmiştir. Türkiye’de yayılış gösteren ya da göç esnasında görülen türlerin büyük bir kısmı Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmış türlerdir. Bu anlamda RES sahası ve yakın çevresinde tespit edilen 81 kuş türünden 53’ü, yani mutlak koruma altında ve 27’si de Ek III kategorisinde, koruma altında olan türlerdir.”

2016’DA FACİADAN DÖNÜLDÜ

Yine dosyada kurulmak istenen türbinin en yakın yerleşim birimine 860 metre uzaklıkta olacağı belirtildi. Aynı şirkete ait halihazırda faaliyet gösteren iki adet RES nedeniyle ise 2016 yılında facianın eşiğinden dönüldü. RES’lerden birinin 48 metre uzunluğundaki kanadı fırtına nedeniyle koptu. 45 tonluk kanadın kopması sonucu şans eseri can kaybı yaşanmazken, kanadın parçaları evlerin ve bölgedeki bahçelerin, zeytinlikler üstüne yağdı.

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPTIRILMADI: İSTEMİYORUZ

ÇED sürecine ilişkin Dikili Belediyesi’ne bağlı Çandarlı Ek Hizmet Binası’nda yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı, bölge halkının ve yaşam savunucularının tepkisi sonucu yaptırılmadı. Bergama’dan, Dikili’den ve daha birçok ilçeden gelen yaşam savunucuları, “Bahçemizde RES istemiyoruz” ve “Mavikent mavi kalsın” yazılı dövizlerle toplantının yapılacağı belediye binası önünde toplandı. 2016 yılında yaşanan faciaya ve RES’lerin bölgedeki zararına dikkat çeken bölge halkı, bu nedenle bölgede RES istemediklerini dile getirdi. Halkın tepkisi İzmir Valiliği’ne gönderilmek üzere tutanak altına alındı.

‘ŞU ANDA RES’LER EVLERE YAKLAŞIK 100 METRE UZAKLIKTA’

Bölge sakinlerinden Fikret Ali Parlas, yetkililere burada RES istemediklerini aktardıklarını söyledi. Parlas, “Bütün mahalleli toplantıdaydı ve kesinlikle kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi söyledik. Sunum yapılmasını dahi kabul etmedik. Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri oylamaya sundular ve kimse istemedi. Böyle bir toplantının dahi yapılmaması gerektiği dile getirildi. Şu an faaliyette olan RES’ler oraya dikildikten sonra yeni yerleşim yerleri yapıldı ve RES’ler şu an evlere yaklaşık 100 metre uzaklıkta yer alıyor. Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün 2016 yılında kopan kanattan haberleri yokmuş. Bizzat olay yerine götürdük ve rapor tutuldu. RES’lerin evlerin dibinde olduğunu da gördüler. Bundan sonraki süreçte şu an halihazırda var olan RES’lere karşı da hukuki süreç başlatılacağı konuşuluyor” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

caldiranajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu