Haber

AKP’nin ‘Sözleşmeli Personel’ Teklifinde ‘Randevu Al’ Sürprizi: 1 Yıllık Çalışma Şartı 4 Yıla Uzatıldı

TAMER ARDA ERSİN

AKP’nin sözleşmeli personel alımı için hazırladığı kanun teklifinde, sözleşmeli personelin mazeret hakkı elde etmesi için gerekli olan 1 yıl çalışma şartı 4 yıla çıkarıldı. Teklife “Mazeret tespiti dışında” ibaresinin eklenmesini isteyen bir sözleşmeli memur, “Bu zulümdür. Aileler, eşler birbirinden ayrılıyor. Çocuklar ayrılıyor. Anayasa’ya aykırı” dedi. … Hukukun da geriye doğru uygulandığını görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen’in düzenlediği ‘Sözleşmeli Takım Şöleni’nde sözleşmeli personel alımı yapılacağını duyurdu. AKP Grubu da geçen Cuma günü bu konuda Meclis’e 9 maddelik bir teklif sunmuştu.

Sözleşmeli işçinin mazeret hakkını elde etmesi için gerekli olan 1 yıllık çalışma şartı kanun teklifiyle 4 yıla çıkarıldı. Teklifin 3. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa kesintili olarak 48. madde eklenecektir. Unsurla ilgili olarak, “Yönetmelik ile mahalli idarelerde kadroya geçen personel, ancak mahalli idareler arasında atanabilir, kadroya geçen diğer personelin mahalli idarelerden kadroya geçme hakkı doğar” denildi. sözleşmeli pozisyonda geçirdikleri süreler de dahil olmak üzere 4 yıllık hizmet yılını tamamladıkları tarih.”

Teklifin sağlık çalışanları, imamlar ve öğretmenlerle ilgili kararı şu şekilde düzenlendi:

“Birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamındaki memur kadrolarına atananlar, dört yıllık hizmet sürelerini tamamladıkları tarihten itibaren bu Kanunun 72 ve 74 üncü maddeleri hükümlerinden, sözleşmeli personel olarak geçirdikleri süre dahil.”

TEKLİFİNE “İSTİSNAİ MAZERETLER HARİÇ”

İsminin açıklanmasını istemeyen sözleşmeli bir memur, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kadroya katılmanın heyecanını yaşarken bir yıldır beklediği mazeret hakkından mahrum bırakıldığını ve teklifte düzeltme talep etti. Yetkili, “…. 72 ve 74” hükümlerinden sonra gelmek üzere “mazeretler dışında” ibaresinin eklenmesiyle sorunun çözüleceğini bildirdi. Sözleşmeli memur, teklifin mevcut haliyle Meclis’ten geçmesi halinde kendisinin ve diğer memurların aile bütünlüğünün zarar görebileceğini vurgulayarak, Anayasa’nın aile bütünlüğünü koruyan hükümlerini hatırlattı.

“BU BİR ZULÜMDÜR”

Teklifin bu haliyle anayasaya aykırı olduğunu savunan sözleşmeli memur, “Bu bir zulümdür. Aileler ve eşler birbirinden farklıdır. Çocuklar farklıdır. Anayasa’ya da aykırıdır. Anayasa’da diyor ki ‘Aile anadır. Türk toplumunun temeli.’ Anayasaya aykırıdır” Geriye doğru yürütüldüğünü görüyoruz. Bildiğiniz bu mazeret atamasını sözleşmeliye kaldırır. Mevcut bir yılı 4 yıla çıkarıyor” dedi.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Meclis’e sunulan yasa tasarısına baktığımızda bazı taleplerimizin karşılandığını ancak bu yasa ile yeni sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle sözleşmeli personel alımı ile atamaların ve atamaların önünde çeşitli engeller oluşturulacak. yer değiştirmeler, özel idare ve belediyelerde sözleşmeli personel alımı, PTT’de uzun süredir görev yapan sözleşmeli arkadaşlarımızın işe alınma taleplerinin bu kanuna dahil olmadığını görüyoruz.

AKP, seçim yolunda kamuoyunda bir algı oluşturarak var olan sorunları çözdüğünü göstermeye çalışıyor. Kanunun içeriğine baktığımızda eğitim ve sağlık alanında çalışan arkadaşlarımızın, PTT’nin ve yerel yönetimin taleplerinin kısmen karşılandığı ortaya çıkıyor. 4C’de çalışırken 4B’ye geçen sözleşmeli arkadaşlarımızın özlük haklarının, özellikle sözleşmede geçen sürelerinin, seviye ve derece ilerlemelerinin bu maddede sağlanamadığını bir bütün olarak eksiklik olarak görüyoruz ve mühendis ekibinde çalışırken sözleşmeye geçen arkadaşlarımızın unvanlarının da bu kanun kapsamından çıkarılmasıdır.”

foca-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu